Render-1D.jpg
Render-1N.jpg
Montaza-4.jpg
Render-8D.jpg
Montaza-5.jpg
Render-4N.jpg
Render-2N.jpg
Render-3D.jpg
Render-7N.jpg
Montaza-3.jpg
Render-6N.jpg
Render-2D-edit.jpg
Render-5D.jpg
Render-3Na.jpg
Montaza-2.jpg
Render-6D.jpg
Montaza-1.jpg
Render-7D.jpg
Render-4D.jpg
skica more 2.1.jpg
koncept skica 2.jpg
ulaz skica 3.jpg
skica more 1.jpg

HOTEL OKO

  • Projekat Hotel
  • Status: Idejno rješenje
  • Location: Tivat,Montenegro
  • Autors: Branko Lutovac, Ana Mičić
  • Associates: Dijana Perović, Mirjana Ardalić
  • Year: 2022.
  • Total area: 16.140 m2

Hotel “Oko” je hotelski kompleks sa depadansom koji se predviđa u neposrednoj blizini stare urbane cjeline Bjelila na Luštici. Specifičan izazov lokacije sastojao se u namjeri da što veći broj smještajnih jedinica ima “pogled na more”, uprkos konfiguraciji terena i činjenici da je “kraća” strana lokacije orjentisana ka moru. Preispitivanje potencijalnih vizura dovelo je do ideje da dio objekta smješten u zaleđu lokacije “lebdi” iznad terena, što je otvorilo poglede ka uvali Bjelila.

Osim ostvarenih vizura, konzolni dio objekta iskazao se i kao specifičan prostorni reper, formirajući autentičan karakter uobličen formom i materijalizacijom, podjednako vizuelno atraktivan iz pravca kopna, kao i iz pravca mora.

Ulazni dio objekta kreirao je izvornu atmosferu nalik karakterističnim tradicionalnim kućama u Krtolima (Luštica), što je omogućila specifična forma objekta.

Intimni ambijent krtoljanskog doma i tradicionalnog krtoljanskog naselja prenesen je kroz ulazne vijugave staze koje prolaze kroz bogato zelenilo. Odabir forme i tretman fasada upotpunio je doživljaj tradicionalnog doma i izbrisao osjećaj objekta velikih i monumentalnih gabarita, već stvorio dobrodošlicu poznate atmosfere po mjeri čovjeka. Doživljaj su upotpunile i fasade objekta koje nemaju pogled ka moru, oponašanjem karaktera susjedne urbane cjeline Bjelila, što je postignuto prenošenjem konture krovova.

Prostorni koncept generisala je i ideja da se postigne koherentnost objekta sa zatečenim okruženjem. Inspiracija za fasade, kao i uređenje terena proizašla je iz luštičkih suvomeđa. Teren se kaskadno savladavao suvomeđama, baš kao i u izvornom obliku, a dalje se sami motiv transponovao i na fasade, što je donijelo jedinstven doživljaj vizuelne harmonije objekta i okolnog terena na zatečenoj lokaciji.

Kompleks svojom pojavom gotovo da predstavlja nastavak brda, dok istovremeno nudi mnoštvo aktivnosti i prostornih doživljaja za posjetioce. Pažljivo ispreplitani prostori donose mnoštvo dnevnog osvjetljenja, zelenila, prostora za djecu i kao najveći potencijal-prelijepih vizura pa je i sami ulazak obdaren izdašnim pogledom na Bokokotorski zaliv. Prostori hotela posjetiocima će pružiti višeslojni doživljaj luksuza i reminescencije, a prostornom kontekstu odati omaž kroz uvažavanje prirode i tekovina graditeljstva.