naslovna-1.jpg
6.jpg
b2.jpg
b6.jpg
b3.jpg
b8.jpg
b5.jpg
b9.jpg
b11.jpg
b4-1.jpg
1.1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

ZATVORSKI KOMPLEKS (ZIKS)

II NAGRADA

  • Projekat: Zatvoreni kompleks Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (Ziks) – II nagrada
  • Status: konkurs
  • Lokacija: Danilovgrad
  • Klijent: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
  • Autori: Branko Lutovac, Ana Mičić, Tijana Lutovac, Srđan Lutovac, Gojko Mitrović
  • Saradnici: /
  • Godina projektovanja: 2018
  • Ukupna površina: 6260 m2

U vremenu kada se propituje način projektovanja zatvora i oduzimanja slobode kretanja, projektovanje istih predstavlja izazov. Polazište koncepta za nove objekte je da se kompletan kompleks tretmanom forme, ili njenih elemenata, uveže u vizuelnu cjelinu, tj da se postigne vizuelni kontinuitet lokacije. Kao najveća estetska vrijednost postojećih objekata nameće se upotreba opeke na fasadama, kao svevremenog, čvrstog, materijala. Zid kao element koji je granica između spolja i unutra, unutranjeg i spoljašnjeg, zatvorenog i otvorenog prostora. Sa višeznačnom simbolikom različito je tretiran u odnosu na objekat na kojem je upotrijebljen.

Od stroge do slobodne forme. Prilikom projektovanja kompleksa vođeno je računa da objekti svojom arhitekturom, u odnosu na funkciju, predstavljaju pozitivan efekat na psihu zatvorenika.

Tako je, na specijalnoj zdravstvenoj ustanovi zid tretiran na način da ima slobodnu meandarsku formu, koja formira atrijume i prostore za sportsko rekreativne sadržaje. Zid je oblozen opekom i u kombinaciji sa uređenim zelenim površinama pravi toplu atmosferu koja pozitivno utiče na rehabilitaciju bolesnika.

Prijavnica je objekat koji predstavlja prvi kontakt spoljašnje sredine sa zatvorskim kompleksom. Kao takav on odražava strogost i snagu samog zatvorskog kompleksa. I na ovom objektu zid od opeke je glavni motiv koji u kombinaciji sa pravilnim ritmom otvora čini da objekat odaje utisak ozbiljnosti i strogosti. Posebno je naglašen masivni samostojeći zid, koji u funkcionalnom smislu predstavlja oslonac za strehu glavnog ulaza u komples, ali takođe predstavlja reper u prostoru, tj naglašava i jasno obiljelježava mjesto glavnog ulaza.

Otvoreni zatvor je objekat koji je namijenjen zatvorenicima koji odslužuju poslednje dane svoje kazne i potrebna im je resocijalizacija i navikavanje na zivot bez rešetki. Na ovom objektu zid je u bijeloj boji, vizuelno lakši, sa nepravilnim i slobodnim otvorima na fasadi. Tretmano otvora zid je postao dinamičan i razigran sa namjerom da tako i utiče na psihu zatvorenika, koji treba da slave slobodu.

Kod multifunkcionalnog objekta polazni koncept je projektovanje multifunkcionalne sala za priredbe i predstave, čiji je dio u isto vrijeme pogodan za vjerske obrede bilo koje vjeroispovjesti. Ideja je da se postigne mističnost prostora načinom uvođenja svjetlosti u njega. Zasijecanjem jednog od ćoškova objekta i propuštanjem svjetlosti u prostor kroz tačkaste otvore koji će se osipati na dvije susjedne fasade, postignut je efekat pogodan religijskom sagledavanju prostora, njegova mističnost, i na koncu osnovna funkcija, uvedena je prirodna svjetlost.